Pakk en trygg vinterbil

Den norske vinteren byr alltid på utfordrende kjøreforhold. Da er det selvsagt viktig å ha utstyret i orden på selve bilen, men orden i bagasjen er også helt avgjørende for å kjøre trygt på norske vinterveier.

Alle nye Toyotaer har moderne sikkerhetssystemer som jobber for å bedre sikkerheten under vanskelige kjøreforhold. Blokkeringsfrie bremser (ABS) med elektronisk bremsekraftfordeling (EBD), stabilitetskontroll (VSC), nedoverbakkekontroll (DAC) og bakkestarthjelp (HAC) for å nevne noen.

Tilvalgspakken Toyota Safety Sense er også en god mulighet på nye Toyotaer. Den består av seks nyutviklede, aktive sikkerhetsteknologier; kollisjonsvern, filskiftvarsling, automatisk fjernlyskontroll, skiltgjenkjennelse, Adaptiv Radar Cruise Control og kollisjonsvern med autobrems og fotgjengergjenkjennelse.

Hensikten er å redusere trafikkulykker, skape et tryggere trafikkmiljø for alle og gjøre det enda enklere og sikrere å være bilfører.

Men bilen kan ikke gjøre hele jobben. Det er til syvende og sist sjåføren som er ansvarlig for at både han/hun og passasjerene får en trygg reise, og en trygg reise begynner før bilen har rullet en eneste meter.

God teknisk stand
Før du skal ut på tur bør du sjekke at bilen er i god stand og klar for turen.

– Har du tung last eller kjører mye på motorvei, skal lufttrykket økes. Tommelfingerregelen er 10 prosent høyere trykk enn ved vanlig hverdagskjøring. Er du i tvil om riktig lufttrykk sjekker du instruksjonsboka. Og husk at lufttrykket skal måles når dekkene er kalde, sier kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobil-Forbund (NAF), Jan Ivar Engebretsen.

Like viktig er selve pakkejobben før ferieturen. Vinterturer krever ofte mye bagasje, gjerne såpass mye at taket også må tas i bruk. Da er det ekstra viktig å tenke seg om. Dersom det gjøres riktig er det helt uproblematisk å ta taket i bruk til last, men det er et par ting du må huske på.

– Bruker du takboks er det viktig å undersøke lovlig maksimalvekt på taket. Husk at dette inkluderer takstativ, boks og innhold. Sjekk i instruksjonsboka, vognkortet eller kontakt merkeforhandler for å finne ut hvor mye du kan ha på taket, sier Engebretsen.

Løse gjenstander er livsfarlig
Inne i bilen er det å sikre lasten noe av det aller viktigste du kan gjøre for å få en trygg og god tur. Løse og ellers harmløse gjenstander blir fort livsfarlige i en kollisjon, da de kan komme flygende gjennom kupéen med langt større tyngde enn de i utgangspunktet har.

NAF har tidligere gjennomført kollisjonstester med løst vinterutstyr. De demonstrerer med all tydelighet hvor viktig det er å pakke riktig. Ved en kollisjon i 50 km/t øker vekten på to par ski fra 10 til 150 kilo, to par skistøvler fra 5 til 75 kilo og en termos fra 1,5 til 45 kilo.

– De som har kjæledyr med på bilturen må også sikre disse. Beste plassering for en hund er i eget bur i bagasjerommet. En løs hund i baksetet kan komme med en kraft tilnærmet en liten elefant ved en bråstopp, sier Engebretsen.

 

NAFs 12 råd om pakking i bil:

• Ikke la gjenstander ligge usikret i bilen.

• Bæreposer bør plasseres på gulvet, helst fremme om mulig.

• Bruk festepunktene i bilen.

• Mange kjøper ting på impuls, også større ting. Ha derfor alltid med lastestropper.

• Fordel vekten. Tung bagasje skal ligge lavt og langt fram i bagasjerommet.

• Sjekk bilens instruksjonsbok for tillatt maksimal last.

• Ikke overstig tillatt aksellast

• Sørg for riktig dekktrykk. Dette finner du i bilens instruksjonsbok.

• Vurder å bruke sikkerhetsbeltene for å sikre last.

• Dekk til mineralvannskasser og kurver med løse gjenstander med noe mykt.

• Har du gjenstander i bagasjerommet er det lurt å lukke igjen rullegardinen
for bagasjerom hvis du har det.

• Bruk tid på å sikre lasten.

Innholdsfortegnelse