Skøyte-hybrid på medaljejakt

Sindre Henriksen vurderte å legge hele skøytekarrieren på hylla. Nå er imidlertid mellomdistanseløperen på jakt etter alt som finnes av de edleste medaljer. På veien kjører han hybrid.

Skøyteløper Sindre Henriksen er oppvokst på Nattlandsfjellet i Bergen. De siste sesongene har den nåværende Fana IL-løperen for alvor skutt fart både på nasjonal og internasjonal is.

– Mitt mål er å bli en topp allrounder. Akkurat nå er jeg en skøyteløper i utvikling, med best sjanser på mellomdistansene. Hovedfokuset denne sesongen er selvsagt OL i Pyeongchang i februar, hvor jeg har best muligheter på 1 500 meter. Generelt kan man vel si at jeg akkurat nå er en seig hybrid med god toppfart, smiler skøyteesset.

Vurderte å gi seg
I følge Henriksen selv var han i sine yngre dager aldri noe superstjerne på skøytebanen.

– Jeg har vært greit god på skøyter lenge, men i ung alder var jeg overhode ikke på samme nivå som de jeg nå konkurrerer med og mot. Det er drømmen om å bli en god skøyteløper og gleden av å utøve sporten som har ligget i bunn hele tiden.
I ungdommen opplevde bergenseren noen tunge år, noe som førte til at han vurderte å legge skøytene på hylla. Men plutselig begynte han å vokse og å gli raskere og raskere over isen.

– Det var ikke mange som hadde troen på at jeg kunne hevde meg, men det hadde jeg selv. Apple-grunder Steve Jobs sa en gang noe slikt som at «alt rundt deg er laget av mennesker som ikke er særlig smartere enn deg selv». Det er viktig å ha folk rundt seg som støtter opp om deg og ditt, men troen på seg selv er viktigst.

Lyst på en C-HR? Les mer her

 Lønnsomt pågangsmot
Skøytekometen mener man alltid finner veien til sine mål bare man er bra sulten over lengre tid.

– Og det har jeg vært. Siden rundt 2015 har jeg tatt steg ingen andre på samme alder har gjort. Det viser at man kan utvikle seg selv om man har bikket 20 år. Jeg er en forkjemper for at alle kan klare å nå sine mål bare man har vilje nok. Og for meg er også det å motbevise vært en trigger i seg selv.

Bak karrierebykset ligger mange, lange, harde økter, flust med reisedøgn og altså et tilsynelatende hav av pågangsmot. Ingenting har kommet av seg selv. Heller ikke økonomisk. Nattlandsfjellets skøyteprins banker på døren til verdenseliten, samtidig er det ingen ren lønn å hente som løper for det norske skøytelandslaget.
Foruten private sponsorer, har Henriksen derfor skapt seg en inntektskilde ved å opprette en nettbutikk (www.explendo.no/sindreh) hvor han selger ulike hverdagsprodukter.

– Kjøperne her er mine støttespillere og er med på å løfte meg frem. I gjengjeld tilbyr jeg rådgivning rundt hvordan man bør jobbe og fokusere for å nå sine mål til de tre som hver måned handler mest i nettbutikken min.

Bra trøkk og drar godt
I sommer var 25-åringen på jakt etter en sponsorbil som kunne frakte ham selv og skøyteutstyret til sommerisen i Vikingeskipet på Hamar. Jakten resulterte i en Avensis, levert av Jæger – et samarbeid som nå har ført til at han mellom treningsøktene på Slåtthaug kjører rundt i en splitter ny Toyota C-HR.

– C-HR’en er en av de bedre bilene jeg har kjørt. Den har bra trøkk og drar godt. Designet er både kult og deilig, og nytt hva gjelder Toyota. Innvendig har du et anlegg som dunker mye, om du ønsker det. Generelt vil jeg betegne den som en kul ungdomsbil, med bedre plass til bagasje enn hva man kanskje tror ved første øyekast.

Henriksens skøytesko er spesialtilpasset føttene hans. Hvordan ville så bilen til OL-håpet sett ut om den var spesialtilpasset hans personlighet og bilinteresse?

– Først og fremst ville den sett bra ut, for det gjør jo jeg, gliser han.

– Så ville den hatt bra med krefter å rutte med, og brukt lite energi på å holde høy fart. Lite energiutslipp ved bra fart er jo også mitt mål som skøyteløper.


Den flyvende hollender
Når vi ber bergenseren oppgi sitt store skøyteidol, kommer han ikke utenom Sven Kramer – den meget meritterte nederlenderen som er ubeseiret i stor firkamp allround siden 2007, og som er den eneste skøyteløperen som har vunnet både VM og EM fire år på rad.

– Det har vært en greie at folk synes jeg teknisk ligner Kramer når jeg går, og på humoristisk vis kaller også mange av nederlenderne meg for Svenriksen.

Til jul fikk han sokker av den flyvende hollenderen.
– Han er blitt en god kompis, noe som egentlig gjelder alle nederlenderne. Kramer er ekstrem og unik. Fysisk, teknisk og mentalt har han alt. Han er en vinnerskalle som gjorde alt for å nå toppen. For ham gjelder det å prestere på best mulig vis ved hver eneste anledning.

Vil vinne alt
I februar debuterer altså Henriksen i OL-sammenheng. Der er hans personlige og selvfølgelige mål å ta medalje.

– Enten individuelt eller med Norge som lag, og vi har gode muligheter. Uansett vil OL gi meg verdifull erfaring til fortsettelsen. Alt kan skje i toppidretten, og det gjelder å ikke ta noe for gitt og å nyte hver eneste øyeblikk.

Dagene etter at skøyteløperen har lagt opp har han planer om å kunne se tilbake på en merittert og innholdsrik karriere.

– Målet mitt er å vinne OL-gull, gull i allround-VM og å bli verdens beste skøyteløper. Jeg ønsker å å kjempe på det aller høyeste nivået lenge og å bli en utøver som setter dype spor etter seg.

 

Innholdsfortegnelse